Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή.
Είναι θρησκευτική γιορτή γιατί γιορτάζει η εκκλησία μας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου δηλαδή το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα γίνει η μητέρα του Χριστού.
Είναι όμως και εθνική γιορτή γιατί η πατρίδα μας γιορτάζει τον ξεσηκωμό του γένους μας ενάντια στους Τούρκους κατακτητές. Ο λαός μας έμεινε 400 περίπου χρόνια σκλαβωμένος από τους Τούρκους.
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν οι οπλαρχηγοί στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου του 1821 και ορκίστηκαν κάτω από τη σημαία που έγραφε «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» να αγωνιστούν για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Τούρκους.
Δες την παρουσίαση με το χρονικό της Επανάστασης
Το Χρονικό της Επανάστασης του 1821
1453
29 Μαΐου 1453
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους ήταν ο τραγικός επίλογος, η απλή ολοκλήρωση της κατάρρευσης της κραταιής πάλαι ποτέ Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Οι περιουσίες ερημώθηκαν, αδέρφια μας παρμένα από τους Τούρκους γίνονταν γενίτσαροι, οι εκκλησίες μας γίνονταν τζαμιά και χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες πουλήθηκαν δούλοι στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Η μαύρη ζωή του Έλληνα Ραγιά δεν κράτησε ένα ή δύο χρόνια, αλλά τέσσερις αιώνες περίπου.
Πολλές γενιές Ελλήνων γεννήθηκαν και πέθαναν με το όνειρο της ελευθερίας.
1803
Δίνεται το σύνθημα για την Μεγάλη Έξοδο. Τότε 55 γυναίκες, οι ατρόμητες Σουλιώτισσες ανέβηκαν στους βράχους του Ζαλόγγου και προτίμησαν τον θάνατο παρά την ατιμία.
Ο καλόγερος Σαμουήλ με τέσσερις Σουλιώτες παρέμεινε στο Κούγκι φυλάγοντας τα πολεμοφόδια των Σουλιωτών. Στις 16 Δεκεμβρίου 1803, όταν πηγαίνουν οι Τούρκοι να τα παραλάβουν ο Σαμουήλ βάζει φωτιά στο μπαρούτι και ανατινάζει το Κούγκι μαζί με τον εαυτό του, τους τέσσερις Σουλιώτες και τους Τούρκους.
1821
22 Φεβρουαρίου
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο, παραπόταμο του Δούναβη και φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Ρωσία, και φτάνει στο Ιάσιο της Μολδαβίας. Κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν.
Αλήθεια, υπάρχουν ήρωες;
Παραθέτω την εξαιρετική παρουσίαση της συναδέλφου Κλεοπάτρας Μάρκου η οποία είναι μια διαφορετική και πρωτότυπη προσέγγιση της έννοιας του ήρωα. Θερμά συγχαρητήρια για την υπέροχη δουλειά.
Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.
Το μεγάλο χρέος
Ψάχνοντας υλικό στα αρχεία του υπολογιστή μου για να παρουσιάσω κάτι στα παιδιά για την μεγάλη αυτή μέρα του έθνους, έπεσα πάνω στο βίντεο της γιορτής που είχαμε κάνει με τους μαθητές των Δ΄ και Στ΄ τάξεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας το 2009.
Τα παιδιά πλέον είναι ενήλικα, κάποια σπουδάζουν ήδη και άλλα τελείωσαν τις σπουδές τους, οπότε και θεώρησα το χρόνο κατάλληλο να ανεβάσω μια εξαιρετική γιορτή που είχαμε κάνει τότε.
Ευχαριστώ όλα τα παιδιά, τους γονείς, τους συναδέλφους και τον πολύ υποστηρικτικό διευθυντή κο Άγγελο Τσεβρεμέ, που ήταν δίπλα μας σε ό,τι του ζητήσαμε. Ασφαλώς μέσα στα χρόνια κάναμε εξίσου ωραία πράγματα και σε άλλα σχολεία, με άλλους συναδέλφους και διευθυντές, τα οποία θα ανεβάσω σε επόμενο χρόνο. Σίγουρα όμως με απαραίτητο κριτήριο να έχουν ενηλικιωθεί οι μαθητές.
Ετοιμάζοντας τα σκηνικά
Τα σκηνικά τα επιμελήθηκε η πολύ άξια ζωγράφος / εικαστικός του σχολείου μας κα Κωνσταντίνα Γεώργα η οποία τα ζωγράφισε όλα σε χαρτί του μέτρου. Το αποτέλεσμα δε χρειάζεται να σχολιαστεί. Τα πράγματα που συμπλήρωσαν το σκηνικό τα πήραμε από το λαογραφικό μουσείο της Ελευσίνας αλλά και από οικογένειες που είχαν στην κατοχή τους αντικείμενα από εκείνη την εποχή.