Κεφάλαιο 49 – Πρόσθεση και Αφαίρεση Διψήφιοι και μονοψήφιοι αριθμοί

Το Κεφάλαιο 49 «Πρόσθεση και Αφαίρεση Διψήφιοι και μονοψήφιοι αριθμοί» έχει ως βασικό στόχο είναι να βοηθήσει τους μαθητές να ασκηθούν περαιτέρω με ανάλογες ασκήσεις, οι οποίες όμως θα γίνονται πλέον αποκλειστικά με τη βοήθεια νοερών αναπαραστάσεων. Με άλλα λόγια, στόχος μας είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με τους διψήφιους αριθμούς σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εργάζονται με σχετική άνεση και αυτοματισμό με αυτούς, να τους χωρίζουν σε μονάδες και δεκάδες και να εκτελούν πράξεις πρόσθεσης και αφαίρεσης με υπέρβαση της δεκάδας χωρίς καμιά εποπτική βοήθεια.

Στο μάθημα αυτό παρουσιάζουμε επίσης τα μεγάλα διπλά αθροίσματα, τα οποία βεβαίως γνωρίζουν οι μαθητές και αρκετοί μάλιστα από αυτούς μπορούν να τα υπολογίζουν γρήγορα με άμεση ανάκληση από τη μνήμη. Το νέο στοιχείο είναι το γεγονός ότι παράλληλα προς τα διπλά αθροίσματα δίνουμε κάθε φορά και τις αντίστοιχες αφαιρέσεις (7 + 7 = 14, 14 – 7 = 7), ώστε να οδηγούνται και κατ’ αυτόν τον τρόπο οι μαθητές στη συνειδητοποίηση των αφαιρέσεων ως αντίστροφων πράξεων των προσθέσεων.

Τέλος, παρουσιάζουμε έναν τρόπο υπολογισμού της αφαίρεσης «με πρόσθεση προς τα επάνω». Όταν ο αφαιρετέος δεν έχει μεγάλη διαφορά από το μειωτέο (π.χ. 13 – 9, 12 – 8 κ.λπ.), τότε ένας οικονομικός τρόπος, τον οποίο εφαρμόζουμε εκτενώς και στην καθημερινή ζωή, είναι να ξεκινήσουμε από τον αφαιρετέο και προσθέτοντας να φτάσουμε στο μειωτέο. Για να βρούμε τη διαφορά υπολογίζουμε τους αριθμούς που προσθέσαμε. Για παράδειγμα, στην αφαίρεση 13 – 9 έχουμε 9 + 1 = 10, 10 + 3 = 13, ενώ η διαφορά 13 – 9 θα είναι 1 + 3 =…

[Από το βιβλίο εκπαιδευτικού]

Δες την παρουσίαση εδώ

Ώρα να παίξουμε

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

πλεον δε χρειαζεσαι εγγραφη

Μπορείς να κατεβάσεις ΔΩΡΕΑΝ το υλικό που ανεβαίνει στο Teach and Fun!