Κεφ 45 Μαθηματικά Α

Κεφάλαιο 45 – Χαράξεις παζλ και μωσαϊκά

Το τάνγκραμ είναι ένα παζλ που αποτελείται από επτά επίπεδα σχήματα, που ονομάζονται ταν (tan, επτάρι), τα οποία ενώνονται για να σχηματίσουν σχήματα. Ο στόχος του παζλ είναι να διαμορφώσει κάποιο συγκεκριμένο σχήμα (του οποίου δίνεται μόνο ένα περίγραμμα ή μια σιλουέτα) χρησιμοποιώντας και τα επτά κομμάτια, χωρίς να επικαλύπτει το ένα το άλλο. Θεωρείται ένα από τα παιχνίδια που καλλιεργούν τη μαθηματική σκέψη και τη μαθηματική δεξιότητα. Τα δύο μικρά τρίγωνα μπορούν να συνδυαστούν για να φτιαχτεί το παραλληλόγραμμο, το τετράγωνο και το μεσαίο τρίγωνο. Τέσσερα μικρά τρίγωνα συνθέτουν το μεγάλο τρίγωνο. Έτσι δίνεται η ευκαιρία για διερεύνηση σχετικά με τα κομμάτια που είναι ισοεμβαδικά αλλά έχουν διαφορετικό σχήμα. Το τάνγκραμ δίνει μια καλή ευκαιρία για σύγκριση εμβαδών. Επιπλέον, αποτελεί και ένα από τα μοντέλα εμβαδού για την ανάπτυξη των κλασματικών εννοιών.

Στο κεφάλαιο 45 «Χαράξεις, παζλ και μωσαϊκά» ο βασικός στόχος είναι να ασκηθούν οι μαθητές αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες που έχουν σχέση με τη χρήση του σχήματος σε γεωμετρικές καταστάσεις. Οι δεξιότητες αυτές σχετίζονται με την ανάγνωση και τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων και σύνθετων εικόνων, οι οποίες προκύπτουν από τη σύνθεση γεωμετρικών σχημάτων.

Ένας άλλος στόχος είναι η άσκηση της δεξιότητας των μαθητών στη χάραξη γραμμών με το χάρακα. Στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού η χάραξη γραμμών εξειδικεύεται σε γεωμετρικά σχήματα (τετράγωνο, ορθογώνιο, τρίγωνο).

Επιδίωξή μας είναι επίσης η ενασχόληση των μαθητών με καταστάσεις τύπου παζλ, προκειμένου να μάθουν να ανασυνθέτουν ένα σχήμα από τα συστατικά μέρη του. Τέλος επιδιώκουμε οι μαθητές να ασκηθούν σε δεξιότητες οπτικής ανάλυσης και συμπλήρωσης μωσαϊκού.

Δες την παρουσίαση εδώ

30 παζλ και δραστηριότητες με 3 επίπεδα δυσκολίας

Παίζω με τα τάνγκραμ

επίπεδο 2

επίπεδο 1

tangram άνθρωπος

επίπεδο 2

επίπεδο 1

τάνγκραμ χελώνα

επίπεδο 2

επίπεδο 1

τάνγκραμ ψάρι

επίπεδο 2

επίπεδο 1

τάνγκραμ γάτα

Share:

πλεον δε χρειαζεσαι εγγραφη

Μπορείς να κατεβάσεις ΔΩΡΕΑΝ το υλικό που ανεβαίνει στο Teach and Fun!