Τα μάθατε τα νέα;

Τα μάθατε τα νέα; (3)

Στο τρίτο μέρος της Ενότητας 19 «Τα μάθατε τα νέα;» με το κείμενο «Άσκηση για περίπτωση πυρκαγιάς» τα παιδιά εξοικειώνοται με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ειδησεογραφικού κειμένου, που αποτελεί ένα είδος αφηγηματικού κειμένου. Με τη βοήθεια των ερωτήσεων που ακολουθούν αφενός οδηγούνται στην κατανόηση του κειμένου και αφετέρου συνειδητοποιούν ότι σε κάθε ειδησεογραφικό κείμενο πρέπει οπωσδήποτε να δίνονται πληροφορίες για το τι έγινε, πού και πότε. Έπειτα καλούνται να γίνουν οι ίδιοι “δημοσιογράφοι” στην τάξη καταγράφοντας ένα γεγονός που έκριναν σημαντικό. 

Στην υποενότητα 4 ο διάλογος της Βάγιας με τη Χαρά αποτελεί αφορμή για συζήτηση σχετικά με τις σύνθετες λέξεις και με τις ασκήσεις 2 και 3 του Τ.Ε. εξασκούνται στο σχηματισμό σύνθετων λέξεων και μεγαθυντικών και υποκοριστικών, αντίστοιχα.

Στην υποενότητα 5, το ποίημα «Το φεγγαράκι χαρταετός» δίνει το έναυσμα για παρατήρηση της κλίσης των ρημάτων της β΄ συζυγίας, αλλά μπορεί επίσης να ζητηθεί από τα παιδιά να μάθουν να το απαγγέλλουν. Προκειμένου να διακρίνουν τα παιδιά τα ρήματα που κλίνονται όπως το «αγαπώ» από τα ρήματα που κλίνονται όπως το «μπορώ», ο εκπαιδευτικός μπορεί να τα προτρέψει να συγκρίνουν το δεύτερο πρόσωπο του ενικού αριθμού.

Δες την παρουσίαση

Share:

πλεον δε χρειαζεσαι εγγραφη

Μπορείς να κατεβάσεις ΔΩΡΕΑΝ το υλικό που ανεβαίνει στο Teach and Fun!