Κυνήγι θησαυρού

Κυνήγι θησαυρού στο σχολείο

Το κυνήγι θησαυρού για το σχολείο είναι μια εξαιρετική αφορμή για παιχνίδι με την τάξη σας αλλά και ευκαιρία για επανάληψη την οποία δε θα βαρεθούν τα παιδιά ούτε στιγμή – τουλάχιστον εμείς το διασκεδάσαμε πολύ!

Παράλληλα μέσω του παιχνιδιού υπήρξε ανατροφοδότηση για το τι έμαθαν οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα που κάναμε μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς περιείχε ασκήσεις – γρίφους εφ’ όλης της ύλης.

Οι μαθητές επίσης μέσω του παιχνιδιού ανέπτυξαν δεξιότητες συνεργασίας, ομαδικού πνεύματος και επικοινωνίας μεταξύ τους.

Πώς παίζεται:

Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδες. Στην δική μας περίπτωση χωρίστηκαν σε αγόρια – κορίτσια. Βέβαια μπορείτε να κάνετε όποιες παραλλαγές θέλετε.

Γρίφος 1

Δίνουμε τον πρώτο γρίφο όπου πρέπει να βρουν μια λέξη. Μαζί με τον πρώτο γρίφο δίνονται χαρτάκια με τις ασκήσεις που πρέπει να λύσουν τα παιδιά για να βρουν τις λέξεις. Σε αυτά έχουμε προσθέσεις με κρατούμενο, όπου το αποτέλεσμα κάθε πράξης αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτας. Οι μαθητές της ομάδας θα πρέπει να λύσουν ο καθένας ξεχωριστά τις επιμέρους πράξεις (έτσι πετυχαίνουμε να δουλέψουν όλοι οι μαθητές της ομάδας, αποφεύγοντας να λύσουν τους γρίφους μόνο οι “καλοί” μαθητές) και όλοι μαζί να ανακαλύψουν τη λέξη η οποία θα τους αποκαλύψει πού κρύβεται ο επόμενος γρίφος. Η απάντηση στον πρώτο γρίφο είναι η «βιβλιοθήκη».

γρίφος 1

Γρίφος 2

Στον δεύτερο γρίφο οι μαθητές λύνουν κάθετες αφαιρέσεις με δανεικό προκειμένου να βρουν και να λύσουν τις ασκήσεις της επόμενης δοκιμασίας. Η απάντηση είναι «γραφείο». Στη δική μας περίπτωση δε δόθηκε καμία βοήθεια στους μαθητές μου οπότε εκείνοι έπρεπε να ψάξουν ή στο γραφείο στην τάξη μας ή στο γραφείο των δασκάλων (η δεύτερη επιλογή ήταν σωστή).

γρίφος 2

Γρίφος 3

Με τον τρίτο γρίφο κάνουμε επανάληψη σε ασκήσεις ορθογραφίας. Κάθε επιμέρους σωστή απάντηση αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτας. Η λέξη που σχηματίζεται είναι «δέντρα». Το σχολείο μας έχει πολλά δέντρα οπότε η εύρεση του επόμενου γρίφου ήταν αρκετά δύσκολη.

γρίφος 3

Γρίφος 4

Στον τέταρτο γρίφο πρέπει οι μαθητές να βρουν τα ουσιαστικά ξεχωρίζοντας τα από τα ρήματα και τα επίθετα. Οι λέξεις ανήκουν στις ίδιες οικογένειες. Οι σωστές απαντήσεις και πάλι αντιστοιχούν σε ένα γράμμα της αλφαβήτας. Η απάντηση στον τέταρτο γρίφο είναι «κερκίδες». Πάλι για να αυξήσω τη δυσκολία έκρυψα τον επόμενο γρίφο πίσω απ’ τις κερκίδες!

γρίφος 4

Γρίφος 5

Στον πέμπτο γρίφο οι ερωτήσεις είναι πιο εύκολες, γενικού περιεχομένου. Η απάντηση εδώ είναι «θεατράκι» και ο επόμενος γρίφος κρύβεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

γρίφος 5

Γρίφος 6

 Ο τελευταίος γρίφος είναι ένας χάρτης θησαυρού όπου η ερώτηση είναι η εξής: Ποιος είναι τελικά ο θησαυρός; Οι μαθητές απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τριψήφιους αριθμούς πρέπει να βρουν την απάντηση: Ο θησαυρός «είναι τα βιβλία».

χάρτης θησαυρού

Τέλος του παιχνιδιού

Με το τέλος του παιχνιδιού φάγαμε ένα παγωτό να δροσιστούμε.

Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ. Σίγουρα είχαμε στενοχώριες από την ομάδα που «έχασε», αλλά τελικά οι στόχοι επιτεύχθηκαν. Οι μαθητές έκαναν μια γερή επανάληψη με πολλή χαρά, παίζοντας, διασκεδάζοντας και δουλεύοντας ομαδικά ενώ παράλληλα γυμνάστηκαν. Επιπλέον εγώ πήρα την ανατροφοδότηση που χρειαζόμουν για τα διδακτικά αντικείμενα που πρέπει να δουλέψουμε ξανά μέχρι το τέλος των μαθημάτων.

Πρόταση εκτύπωσης

Μια ωραία ιδέα είναι να:

  1. εκτυπώσετε τα χαρτάκια σε χρωματιστό κίτρινο χαρτί,
  2. να τα περάσετε με ένα πινέλο με αραιωμένο καφέ (αυτόν που πίνουμε),
  3. να τα αφήσετε να στεγνώσουν και
  4. έπειτα να κάψετε τις άκρες με έναν αναπτήρα.

Έτσι θα δώσετε το εφέ του παλαιωμένου χαρτιού. Στη δική μας περίπτωση δεν πρόλαβα να τα ετοιμάσω και τα εκτύπωσα σε χρωματιστά χαρτιά, δύο χρώματα για τις δύο ομάδες.

Μπορείτε να το εκτυπώσετε εδώ!

Κυνήγι θησαυρού

Share:

πλεον δε χρειαζεσαι εγγραφη

Μπορείς να κατεβάσεις ΔΩΡΕΑΝ το υλικό που ανεβαίνει στο Teach and Fun!